Dan za Savo v Trbovljah – poročilo

V soboto, 9. julija, je bil na vrsti prvi Dan za Savo, družili smo se v Mestnem parku Trbovlje.

Najlepša hvala vsem, ki ste tako ali drugače pripomogli k temu, da smo lahko dogodek uspešno izpeljali!

Dopoldne in popoldne so obiskovalce pričakale delavnice in stojnice različnih naravovarstvenih organizacij (Lutra, Mladi za podnebno pravičnost, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in skupine Za Savo). Obiskovalci so si lahko ogledali žive vodne nevretenčarje, preparate vidre in bobra in prepoznavali različne vrste obvodnih ptic. Izvedeli so marsikaj o tem, kako bi načrtovane hidroelektrarne na Savi vplivale na okolje, naravo in človeka. Otroci so se zabavali z barvanjem savskih prodnikov, ribjimi sestavljankami in naravoslovnim spominom.

Popoldne nas je v živahno (plesno:)) razpoloženje popeljala zasavska glasbena skupina Perkakšns, ki deluje že več kot 20 let in odlično obvlada različna tolkala.

Zvečer je v amfiteatru sledil pogovor o Savi z gosti in občani. Pogovarjali smo se o vplivih načrtovanih hidroelektrarn na okolje, naravo in ljudi, o različnih možnostih razvoja Zasavja in alternativnih načinih pridobivanja energije. Gostje okrogle mize so bili strokovnjaki z različnih področij: prof. dr. Nejc Jogan z Biotehniške fakultete, Davorin Žnidarič iz Civilne iniciative za ekosocialno družbo in razvoj Zasavja, Aljoša Petek iz PIC-a in Brina Sotenšek z inštituta Lutra.

Ob 21h je bila na vrsti projekcija dokumentarnega filma Zgodba Save, ki spremlja ekipo štirih kajakašev na poti vzdolž celotne slovenske Save, od obeh izvirov pa vse do hrvaške meje. Film zavoda Leeway Collective odkriva Savo s povsem nove, drugačne perspektive. Ponuja kup dogodivščin, zapletov in raziskovanj, obenem pa od blizu in zelo nazorno prikaže slabo stanje reke tam, kjer je že prisotna veriga hidroelektrarn.

Naslednji Dan za Savo, namenjen ohranjanju naše najdaljše reke, bo v petek. 19. avgusta v Zagorju. Vabljeni!

Več fotografij s sobotnega dogodka si lahko ogledate na naši Facebook strani Za Savo.