Referendum glede Zakona o vodah bo 11. julija

Referendum, kjer bomo državljani odločili, kakšne vode si želimo v prihodnje, bo v nedeljo, 11. julija 2021, predčasno glasovanje pa bo od 6. do 8. julija.

Referendumsko vprašanje bo: “Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?”

Če torej želimo zaščititi naše vode, si rezervirajmo enega teh dni in na referendumu obkrožimo PROTI.

Samo skupaj nam lahko uspe!

Če ste v dvomih, za kaj pri vsej stvari sploh gre in kdo ima prav, ko pa vendar tako nasprotniki kot pobudniki spornega zakona trdijo, da želijo zaščititi vode, je tule nekaj dejstev: https://zapitnovodo.si/strokovni-argumenti/

Možnosti glasovanja so naslednje:

  1. REDNO: v nedeljo, 11.7.
  2. PREDČASNO lahko glasujete na sedežih svojih okrajnih volilnih komisij od torka do četrtka v tednu pred nedeljo, ki je določena za dan glasovanja (torej 6.–8. julij). Glasujete kadarkoli med 7h in 19h, predhodna najava ni potrebna.
  3. IZVEN KRAJA STALNEGA PREBIVALIŠČA (dopust v Sloveniji): o svoji nameri morate obvestiti volilno komisijo do vključno srede, 7. julija prek portala e-uprava (z ali brez digitalnega potrdila). Glasujete v nedeljo, 11. julija 2021, v volilnem okraju, ki ste ga izbrali. Glasujete na t.i. volišču “OMNIA”.
  4. BOSTE 11.7. NA DOPUSTU V TUJINI ALI IMATE STALNO/ZAČASNO PREBIVALIŠČE V TUJINI? Glasujete lahko po pošti ali na predstavništvu Republike Slovenije v tujini. Pozor! Rok za prijavo za glasovanje iz tujine je 25. junij, prijavite se prek portala e-uprava (z ali brez digitalnega potrdila). Glasujete na nedeljo, 11. julija 2021, od 7. do 19. ure po lokalnem času.
  5. PO POŠTI: če ste na zdravljenju v bolnišnicah ali oskrbovanci domov za starejše ali ste v priporu, se na glasovanje po pošti prijavite najkasneje do 30. junija okrajni volilni komisiji prek portala e-uprava (z ali brez digitalnega potrdila).
  6. NA DOMU: če se zaradi bolezni ne morete osebno zglasiti na volišču, o tem obvestite okrajno volilno komisijo najkasneje do srede, 7. julija, prek portala e-uprava (z ali brez digitalnega potrdila).

Več informacij in povezave za oddajo vloge preko portala e-uprava so tule: https://zapitnovodo.si/kako-lahko-glasujem-na-referendumu/