Posnetki spletnih dogodkov o načrtovanih hidroelektrarnah na Savi

Če se niste uspeli udeležiti dogodkov o načrtovanih hidroelektrarnah na Savi, vabljeni k ogledu posnetkov na spodnjih povezavah:

1.predavanje, 17. 2. 2022, prof. dr. M. J. Toman: Je hidroenergija res zelena?
povezava do posnetka: https://youtu.be/nTwevCgOkJg

2.predavanje, 24. 02. 2022, Gorazd Marinček: Kako in za kakšno ceno lahko v štirih letih z energijo iz sončnih elektrarn nadomestimo gradnjo prvih treh hidroelektrarn na srednji Savi?
povezava do posnetka: https://youtu.be/GaUAErDPdeE

3.predavanje, 03. 03. 2022, mag. Jure Vetršek in Davorin Žnidarič:  Vplivi morebitne izgradnje savskih hidroelektrarn na ljudi in okolje: vizija Zasavja skozi uveljavljanje sodobnih trajnostnih energetskih in družbenih konceptov.
povezava do posnetka: https://youtu.be/lksp2Jmex1c

4.predavanje, 10. 03. 2022, Dušan Klenovšek in Brina Sotenšek: Kakšno je stanje na spodnji Savi po izgradnji hidroelektrarn?
Povezava do posnetka: https://youtu.be/l5boZJnRRV0

 

O govornikih:

Prof. dr. Mihael Jožef Toman z Biotehniške fakultete je biolog in priznan strokovnjak za področje ekologije celinskih voda.

Gorazd Marinček je ustanovitelj prve ekološke kmetije na Dolenjskem, sicer pa evropski energetski menedžer, pravni zastopnik Združenja ROVO in okoljski aktivist.

mag. Jure Vetršek je strokovnjak za energetiko, sodelavec Inovacijsko-razvojnega inštituta Univerze v Ljubljani, sicer pa tudi član razvojnega sveta zasavske regije in društva Ekokrog.

Davorin Žnidarič je član odbora za razvoj energetike v Zasavju, okoljevarstvenik in doktorski študent Varstva okolja na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Ukvarja se z vzpostavljanjem mehanizmov za večjo družbeno in okoljsko enakost.

Dušan  Klenovšek je po izobrazbi profesor biologije in kemije, sicer pa ambasador Nature 2000, član več društev za varstvo narave in dolgoletni raziskovalec narave Posavja. Že dlje časa živi na območju spodnje Save, v Krškem. Tako ima priložnost v živo spremljati, kaj se dogaja z reko po izgradnji verige petih hidroelektrarn med Vrhovim in Brežicami.

Brina Sotenšek je biologinja, sodelavka inštituta Lutra in članica Društva za preučevanje rib Slovenije. Kot nekdanja večletna sodelavka Zavoda za ribištvo Slovenije je spremljala tudi številne raziskave rib in rečnega ekosistema na spodnji Savi po izgradnji hidroelektrarn.