Podcast o upravljanju z vodami z Rokom Rozmanom

Vabljeni k poslušanju podcasta z biologom in kajakašem Rokom Rozmanom. Beseda teče o pregradah na vodotokih in o pomenu poplav, predvsem pa v smer razmisleka o ustreznih in neustreznih načinih upravljanja z vodami.

Podcast lahko poslušate na tej POVEZAVI.

“Poplave so del naravnih procesov transporta in kroženja snovi, ribe so nanje prilagojene. Problem je, ker smo reke z regulacijami tako spremenili, da ko pride do poplav, ribe nimajo več zatočišč, kamor bi se umaknile pred njimi – stranskih rokavov, razvejanih prodišč, protitokov.”

“Bistvo narave in ekosistemov je obnavljanje. V naravi ni nič statično, edina stalnica v naravi je sprememba in to je pri rekah še posebej očitno.”

“Poplava postane katastrofa, kadar gremo ljudje preblizu rekam. Reka rabi svoj prostor, saj ima vsak vodotok območja, kjer poplavlja. Če umaknemo kalupe, v katere smo omejili reke in jim damo prostor za meandre, bo poplavni val na koncu manjši. Tovrstnih primerov je po svetu vedno več, so tudi ekonomsko upravičeni in cenejši kot bager in beton. Takšno upravljanje z vodami je bolj varno in tudi lepše izgleda, rečni prostor pa postane bolj bogat z življenjem.”