Kratkim filmom o iskanju sulca nagrada na Paddling Film Festival!

Kratki filmčki o Savi, ki prikazujejo iskanje sulca v težko dostopnem delu Save v Zasavju, so osvojili nagrado za najboljši kratki film na Paddling Film Festival! Filmi so nastali pod okriljem ekipe Balkan River Defence.

Iskrene čestitke in se veselimo z vami!

Vse 3 filmčke (On, In, Under the Sava) si lahko ogledate na Facebook strani Balkan river defence in se na lastne oči prepričate, ali so sulca tudi našli!
Zasavska soteska je bila do sedaj zaradi težkega dostopa namreč eden najslabše raziskanih odsekov Save v smislu prisotnosti te vrste.

Na srednji Savi med Ljubljano in Hrastnikom ima svoj dom ena najboljših populacij ribe sulca v evropskem smislu, na katero smo lahko upravičeno ponosni. Sulec je naša največja postrvja vrsta, ki je kot plenilec pomemben del prehranskega spleta rečnega ekosistema. Je tudi endemit donavskega povodja, kar pomeni, da ga ne najdemo nikjer drugje na svetu kot le v reki Donavi in njenih pritokih!

Toda na srednji Savi namerava Holding slovenske elektrarne (HSE) zgraditi verigo 10 hidroelektrarn, ki bi povsem spremenila reko in uničila njen ekosistem. S tem bi se močno zmanjšale tudi koristi, ki jih reka sicer lahko nudi ljudem (čista površinska in podzemna voda, odpornost na podnebne spremembe, trajnostni turizem, ribolov, sprostitev in rekreacija).

Raziskava Biotehniške fakultete in Zavoda za ribištvo Slovenije (2016) je pokazala, da bi v primeru izgradnje verige hidroelektrarn  sulec v tem delu Save skoraj zagotovo izumrl.

Čemu bomo dali prednost, je odvisno od vseh nas.