“Ko reko enkrat ubiješ, ni več poti nazaj”

Na svetovni dan voda, 22. marca 2023, je v Galeriji Jakopič potekala predstavitev civilnih iniciativ, ki si v Sloveniji prizadevajo za ohranitev rek in rečnih ekosistemov.

Takšnih iniciativ jev zadnjih letih čedalje več, kar pa ne preseneča. Ob pomanjkanju strokovne avtonomije javnih naravo- in vodovarstvenih inštitucij in pohlepu državnih ali lokalnih oblasti, ki si politične točke pogosto nabirajo z betoniranjem in pozidavo še zadnjih neokrnjenih koščkov narave, prebivalcem ne preostane drugega, kot da se povežejo in odprejo svoj boj  – za zdrave reke, in nenazadnje tudi za svojo z ustavo določeno pravico do zdravega življenjskega okolja.

Predstavniki nekaterih iniciativ so v spodnjem članku obelodanili konkretne probleme, ki grozijo “njihovim” rekam. Marjana Honigsfeld Adamič iz skupine Za Savo je predstavila problematiko gradnje novih hidroelektrarn na srednji Savi in razloge za ohranitev naše najdaljše reke. Janez Leskošek iz CI Savinja ter Urška Kovač Mrak iz CI Varuhi Sore pa sta izpostavila, zakaj v iniciativiah nasprotujejo naravi (in s tem tudi ljudem) neprijaznim protipoplavnim ukrepom na Savinji oziroma Sori.

Več si lahko preberete na spodnji povezavi:

“Ko reko enkrat ubiješ, ni več poti nazaj” – RTV SLO