Flowalking Sava – ogled razstave in pogovor

V torek, 10.1. ob 17:30, ste lepo vabljeni v ljubljansko Mestno hišo na vodeni ogled razstave o pohodu vzdolž celotne reke Save od izvira do izliva v Donavo! Z vami bosta fotografa in avtorja razstave, ki sta poleti sama prehodila celotno pot, Metod Blejec in Una Rebič. Poglobili se boste v ozadja projekta in zgodbe, ki sta se jima pripetila na 880 km dolgi poti ob rečnem toku.

V četrtek, 12.1., ob 17h pa ste – prav tako v okviru razstave – vabljeni na pogovor o reki Savi z avtorjema in biologinjo Brino Sotenšek.

Razstava bo sicer na ogled še do nedelje, 15.1. v atriju ljubljanske Mestne hiše.

Projekt Flowalking ~ Sava avtorjev MU—Metod & Una je osredotočen na umetniško akcijo, dolgometražni pohod ob 992 km dolgi reki Savi, ki je poleti 2022 v 38 dneh potekala od Julijskih Alp do Beograda.

Flowalking ~ Sava je avtorja spodbudila k upočasnjevanju in poglobljenem doživljanju pokrajine ter življenja ob rečnem toku. Projekt se spušča v relevantne kulturne, geopolitične, zgodovinske in druge teme, ki spodbujajo kritično razmišljanje med Metodom in Uno, tistimi, ki so se njuni akciji pridružili in med ljudmi, ki sta jih srečevala na svoji poti. Ta umetniški raziskovalni projekt odpira vprašanja o ekologiji reke in narave nasploh, kako je reka dojemana zgodovinsko, kakšne so kulturne posebnosti ob reki, o tranziciji balkanskih držav od 90. let dalje, pa tudi o relevantnih migrantskih temah nekoč in danes. MU zanima povezovanje z različnimi pogledi, a ne iščeta dokončnih odgovorov — želela sta se povezati z ljudmi na poti, pa tudi z obiskovalci med pričujočo razstavo in načrtovanimi dogodki.

Projekt Flowalking ~ Sava (2022) je drugi v nizu projektov, ki bazirajo na akciji in procesih potovanj vzdolž rečnih tokov. Avtorja sta serijo Flowalking začela s Flowalking ~ Soča (2020), njun tretji flowalk pa načrtujeta za leto 2023 na pritoku Save — reki Uni.

Projekt so podprli: Zavod za sodobno kulturo, Mestna občina Ljubljana in Leica Akademie Austria.

May be an image of body of water and text that says "METOD &UNA FLOWALKING SAVA 10. 11. 2022 15. 15.1.2023 2023 THE GLASS ATRIUM CITY HALL"