Filmu Zgodba Save glavna nagrada na Festivalu gorniškega filma!

Film Zgodba Save je v petek, 17.2. 2023, prejel glavno nagrado Grand Prix na 17. Festivalu gorniškega filma!

Iz srca čestitamo filmski ekipi! Film je režiral Rožle Bregar, idejni vodja in scenarist pa je Rok Rozman.

Film spremlja zgodbo štirih kajakašev, ki se podajo na veslanje po slovenski Savi od obeh izvirov pa vse do hrvaške meje. Na svoji poti odkrivajo lepote in skrite kotičke Save, sodelujejo v strokovni raziskavi e-DNK, razkrijejo pa tudi zelo zaskrbljujoče stanje reke na območju akumulacijskih jezer in negotovo prihodnost, ki jo čaka. Savi namreč poleg osmih že obstoječih velikih hidroelektrarn (in preko 230 malih hidroelektrarn v njenem porečju) grozi kar 10 novih jezov med Ljubljano in Hrastnikom ter HE Mokrice ob hrvaški meji. 18 zaporednih jezov od Mavčič do hrvaške meje! Upajmo, da imamo Slovenci še kaj zdravega razuma in da takšnega posega v naše dragocene sladke vode ne bomo dopustili.

Film odlikujejo močna sporočilnost, odlična fotografija in glasba, humor, odkrivanje skritih, večini neznanih kotičkov reke Save in pogovori s prebivalci ob njej.

Skupaj z ustvarjalci filma se zelo veselimo, da so tako občinstvo kot strokovna žirija prepoznali vrednost filma in s tem tudi ohranjanja naše najdaljše reke. Kot so zapisali v ekipi Balkan river defence, se “želja, da bi zgodbo reke Save spoznalo čim več ljudi, še posebej Slovenk in Slovencev, uresničuje na najlepši možni način”.

Če si filma še niste ogledali, si lahko datume in lokacije prihajajočih projekcij ogledate tule:

https://balkanriverdefence.org/zgodba-save/