Dan za Savo v Zagorju – poročilo

V petek, 19. avgusta, je bil na vrsti drugi Dan za Savo, družili smo se v Mestnem parku in Mladinskem centru Zagorje.

Najlepša hvala vsem, ki ste tako ali drugače pripomogli k temu, da smo lahko dogodek izpeljali! Žal nam je vmes ponagajalo vreme.

V parku so obiskovalce pričakale delavnice in stojnice različnih naravovarstvenih organizacij. Obiskovalci so si lahko ogledali žive vodne nevretenčarje, preparate vidre in bobra in prepoznavali različne vrste obvodnih ptic. Izvedeli so marsikaj o tem, kako bi načrtovane hidroelektrarne na Savi vplivale na okolje, naravo in človeka. Preko organizacije Greenpeace so lahko podpisali peticijo za zaščito oceanov. Otroci so se zabavali z ribjimi sestavljankami in risanjem.

Zvečer je v Mladinskem centru sledil pogovor o Savi z gosti in občani. Okrogli mizi sta prisostvovala tudi župan in podžupan občine Zagorje. Pogovarjali smo se o vplivih načrtovanih hidroelektrarn na okolje, naravo in ljudi, o različnih možnostih razvoja Zasavja in alternativnih načinih pridobivanja energije. Gostje okrogle mize so bili strokovnjaki in aktivisti z različnih področij: mag. Jure Vetršek iz društva Ekokrog, Jurij Stritih, svetovalec za trajnostni razvoj, Davorin Žnidarič iz Civilne iniciative za ekosocialno družbo in razvoj Zasavja, Matej Kračan iz Civilne iniciative ZaSavo Litija in Brina Sotenšek z inštituta Lutra.

Po okrogli mizi so nas s svojo avtorsko glasbo razveselili zasavski glasbeniki, združeni pod imenom Čuvaji Save. Med drugim so zaigrali in zapeli tudi dve pesmi, posvečeni naši najdaljši reki.

Ob 20:30 je bila na vrsti projekcija dokumentarnega filma Zgodba Save in pogovor z gonilno silo filma, biologom in kajakašem Rokom Rozmanom.

Naslednji Dan za Savo, namenjen ohranjanju naše najdaljše reke, bo v soboto, 3. septembra, v Hrastniku. Vabljeni!

Še prej pa se vidimo na Festivalu trajnosti že to soboto, 27. avgusta med 8:00 in 12:00 na Valvasorjevem trgu v Litiji in isti dan ob 20:00 na projekciji filma Zgodba Save v parku Trga na stavbah (oziroma v Mestnem muzeju, če bo slabo vreme).

Več fotografij z dogodka v Zagorju si lahko ogledate na naši Facebook strani Za Savo.