Dan za Savo v Hrastniku – poročilo

V soboto, 3. septembra, je bil na vrsti še tretji Dan za Savo, družili smo se pred Delavskim domom Hrastnik.

Najlepša hvala vsem, ki ste tako ali drugače pripomogli k temu, da smo lahko dogodek izpeljali! Z obiskovalci je beseda tekla predvsem o nameri izgradnje novih hidroelektrarn na reki Savi in posledicah takšnega posega.

Upamo, da edini daljši, še nepregrajeni del Save ohranimo za prihodnje generacije, o tem pa boste odločali predvsem krajani občin ob Savi!

Obiskovalce so na ploščadi pred Delavskim domom pričakale delavnice in stojnice različnih naravovarstvenih organizacij. Izvedeli so lahko marsikaj o tem, kako bi načrtovane hidroelektrarne na Savi vplivale na okolje, naravo in človeka. Otroci so se zabavali z ribjimi sestavljankami in barvanjem savskih prodnikov. Na stojnicah nas je obiskal tudi župan Hrastnika.

Zvečer je sledil pogovor o Savi z gosti. Pogovarjali smo se o vplivih načrtovanih hidroelektrarn na okolje, naravo in ljudi, o različnih možnostih razvoja Zasavja in alternativnih načinih pridobivanja energije. Gostje okrogle mize so bili strokovnjaki in aktivisti z različnih področij: mag. Jure Vetršek iz društva Ekokrog, dr. Polona Pengal iz zavoda Revivo, Davorin Žnidarič iz Civilne iniciative za ekosocialno družbo in razvoj Zasavja, Katja Hus iz Greenpeace-a in Brina Sotenšek z inštituta Lutra. Dogodek smo izpeljali v sodelovanju z Društvom za preučevanje rib Slovenije.

Po okrogli mizi je bila na vrsti projekcija dokumentarnega filma Zgodba Save in pogovor z idejnim vodjem filma, biologom in kajakašem Rokom Rozmanom.

Več fotografij z dogodka v Hrastniku si lahko ogledate na naši Facebook strani Za Savo.